2013. január 21., hétfő


Ünnep, sport, vallás. Antropológus blabla, és videó:
http://www.youtube.com/watch?v=Y8xcYPl6RVo
Feast, sport, religion. There is a text below, in hungarian... dont wast your time, its just about the topic of "anthropologists are mad". (please watch the video as well)

Vízkereszt, vagy amit akartok. Nesze klasszikus. Itt Banja Lukában kicsit máshogy értelmezik a klasszikusokat. Igen, igen antropológus blabla következik.
A vallás és sport kapcsolata a népünnepéllyel. Az ortodox vízkereszt ünnepnapja volt január 19-én. Hogy megint a klasszikusokhoz térjünk vissza, a biblia... Máté evangéliuma, 3. rész, 13-17...

Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy keresztelje meg őt. 
János azonban megpróbálta visszatartani őt, és ezt mondta: "Nekem volna szükségem arra, hogy megkeresztelj, és te jössz hozzám?"   
Jézus így válaszolt: "Engedj most, mert az illik hozzánk, hogy így töltsünk be minden igazságot." Akkor engedett neki.   
Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll.   
És hang hallatszott a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm."





Itt nagy ünnepséget szerveznek ennek tiszteletére. Azt mondják a helyiek, hogy ilyenkor az idő mindig napsütötte, vagy ha felhők is vannak, azokon átsüt a nap. Emberemlékezet óta így van, mondják. És az empirikus tapasztalat őket igazolja. A városközpontot lezárták. A központi hídon oltárt állítottak föl és kisebb csoport pap celebrált misét a szabadban. Természetesen, mindennel ami kell, vörös szőnyeg, gyertyák, ikonosztáz. Aztán fölvonultak az úszók, nagy nemzetiszín zászló alatt. Hatalmas tömeg. Ujjongás. A "játék" neve: ússz át a jéghideg folyón, merítkezz meg a Vrbas-ban (ejtsd: vörbász, hogy mindenkinek jó legyen: Врбас) hogy te érinthesd meg elsőnek a koszorúba foglalt keresztet. Ezzel egyszerre dicsőülsz meg vallási és testedzési körökben egyaránt. És a nép boldog, meg éljenez. (Nem is beszélve a fiatal lányokról, akik kis hiján elaléltak a látványtól)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése