2014. március 31., hétfő


Gyorsjelentés - avagy mit is csinálok pontosan, amikor azt mondom:
"Hagyj békén! Szakdolgozatot írok!"




Séták Nagyapámmal - on a walk with my Grandfather


Éppen feldolgozok. Interjúkat elemzek. Létrehoztam egy kétszintű kategória rendszert ami lefedi a képek és az interjú alanyok által elmondottakat, arról, hogy milyen volt az a Rajka, ahol Nagypapám élt, az a lokalitás amit látott. Ennek a feldolgozásnak idézem ide egy nagyon szép példáját. Annak a példáját, hogy hogyan működik az emberi emlékezet, a képekről való asszociatív gondolkodás. Milyen az amikor jól működik egy projektív, narratív interjú, és egy ilyen módon előállt történetmesélés hogyan ad rajzolatot az adott lokális társadalomról, hogyan lehet majd antropológiai elemzés az egyszerű család-történetekből, kor-rajzokból.

 U.E. interjúja, 2013.12.30

"Igen itt a keresztmama. Ő Ilonka néni, de nem tudom, hogy mi volt a lánykori neve... de nem is vérrokonság volt, a Mamámnak volt a barátnője és akkor így lett a keresztanyánk, de nagyon rendes volt, sokat nyáron is voltunk nála...  pont most a hétvégén mentünk el... nosztalgiázni, vittem mécsest is a sírjukra, és pont akkor, hogy nosztalgiázok, és most meg itt van. 
S.-ről (férje) pont eszembe jut, hogy amikor jegygyűrűt vettünk, aztán a keresztanyám, Ő jött el az üzletbe fordítani, mert ugye ott vettük kint Pozsonyban a karika gyűrűt, és akkor Ő jött el velünk. Igen itt van a férje is, Matyi bácsi... Gazdaságban dolgoztak... Viszont ez a Dunacsúny ez olyan, hogy a fele horvát. A K. is horvát név. Magyar nem nagyon volt ott 'csúnyban."

A kategóriák, kulcsszavak: hármashatár, rokonság, bevásárló turizmus, etnikus különbség


Hát ezt csinálom... és piszkosul élvezem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése